Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 23 februari 2018

Burgerparticipatie moet je goed doen

Het wijkcentrum op de Boschweg in Schijndel houdt de gemoederen nogal bezig. De gemeente heeft aan bewoners gevraagd wat ze willen. Een enthousiaste groep bewoners is gaan denken. Ze hebben een plan gemaakt waar iedereen het over eens is. Een nieuw gebouw op de plaats waar nu een oude school staat. Plotseling besluiten burgemeester en wethouders dat er eerst nog een onderzoek moet komen naar de mogelijkheden van verbouwen van het oude sociaal cultureel centrum. Op zich logisch, maar wel even een paar jaar te laat.

Ik heb niet zozeer een oordeel over wat de beste plek is voor een nieuw wijkgebouw. Ik zal dat beoordelen op feiten, draagvlak en wenselijkheid. Maar ik heb wel een oordeel over hoe hier met burgers omgegaan wordt. Nou simpel, zoals het niet hoort. Als je burgers vraagt om mee te denken en mee te praten, dan moet je ze serieus nemen. Dan kun je als wethouder niet zomaar op het einde van de rit de spelregels veranderen. Dat is dom, onbehoorlijk maar vooral verwoestend voor het vertrouwen van burgers in wethouders. Zeker als je dan ook nog eens niet uit kunt of wilt leggen waarom je de spelregels veranderd hebt. Dit is zo simpel. Dit doe je niet als college van burgemeester en wethouders.

Nu gaat het fout bij dit wijkcentrum. Maar bij de nieuwe bestemming van het gemeentehuis in Schijndel gebeurt hetzelfde. Aan iedereen vragen om mee te denken, zonder grenzen en kaders, en dan vervolgens je eigen gang gaan als bestuur. De oude gemeente Schijndel had een hele domme opvatting over burgerparticipatie. Ik hoop dat het bestuur van de gemeente Meierijstad die slechte lijn niet voortzet.

 

Marrik van Rozendaal,
Fractievoorzitter D66  Meierijstad