Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 oktober 2017

Van fouten moet je leren

We maken even een stapje terug in de tijd. Veghel had nog een eigen gemeenteraad. Deze raad moest een besluit nemen over de bouw van 97 woningen aan de rand van De Bunders. De raad stemde voor het plan, onder lichtelijke druk van de toenmalige wethouder, die dreigde met mogelijke schadeclaims. De Raad van State stelde de gemeente Veghel tot twee keer toe in het ongelijk. Volgens fractievoorzitter Marrik van Rozendaal doet wethouder Van den Bogaard nu precies hetzelfde. Hij heeft al geroepen dat er mogelijk schadeclaims op de loer liggen omtrent de megastal in Nijnsel. Een hele suggestieve argumentatie om voor de megastal te stemmen. Want toen D66 vervolgens vroeg of hij dit iets specifieker kon toelichten, zei hij daar niks over. Nouja, hij zei wel iets. Dat het ‘niet verstandig is’ om daar nu op in te gaan. Volgens Van Rozendaal zette wethouder Van den Bogaard de gemeenteraad zo onder druk. “Van den Bogaard maakt ambtelijke afwegingen. Geen politieke afwegingen voor het maatschappelijk belang. Een wethouder is een bestuurder en ik hoop dat Van den Bogaard zich hier wat meer naar gaat gedragen.” Rondom schadeclaims kan de casus van De Bunders de kans zijn om te leren van het verleden.